Danmarks Ældste friluftteater

Nyborg Voldspil - historien kort fortalt

I 1939 blev grundstenen til en af Nyborgs største kulturelle attraktioner lagt. Det første ”voldspil” så dagens lys. Skoleinspektør Johannes Høirup havde i byen Oberammergau i Tyskland oplevet de berømte passionsspil, d.v.s. friluftsspil med et religiøst indhold. Dette gav ham ideen til at tage hjem og prøve at skabe et friluftsspil i hans egen by. Ikke om religiøse begivenheder, men om Nyborgs dramatiske og spændende historie. Byen var Danmarks hovedstad fra år 1200-1415, altså før København, og her afholdtes de såkaldte Danehoffer, hvilket vil sige lovgivende og dømmende forsamlinger, hvor kongerne rådførte sig med rigets stormænd. I Nyborg fik riget sin første ”grundlov” i form af en håndfæstning. Det var den lov, som fastlagde fordelingen af magten, så kongen ikke længere var enevældig; det skete i 1282. Det var netop det, ”danehofspillet” handlede om. Johannes Høirup skrev stykket sammen med kommunelærer Gunnar Pedersen og skuespilleren Johannes Krogsgaard. Det fik titlen ”Danehof i Nyborg” og blev opført på pladsen foran slottet. Siden flyttede Voldspillet op på den nuværende plads på Kronprinsens Bastion, og der har hvert år lige siden været opført musicals og operetter enten her eller ved voldgraven, bortset fra i 1940, 1957 og 1963, hvor der ikke blev spillet. Seneste sommerforestilling var Singin' in the Rain i 2018.

Vinterforestilling

I 1988 blev den første vinterforestilling opført i Slotsmøllen, nemlig Folk og Røvere i Kardemomme By. Der har hvert år siden da været opført en familieforestilling, senest Jul på Slottet i 2017.

Forårsforestilling

Udover sommer og vinter har der også været spillet forestillinger om foråret på Slotsmøllen. Først i 1986-1988 hvor nogle mindre opsætninger af kendte forestillinger blev lavet, siden fulgte Kabaret Nostalgica med forskelligt tema i årene 1993-2000, hvorefter der blev lavet ungdomsforestillinger i årene 2003-2015.